woensdag 24 maart 2010

Over lente

Vandaag gaat het kwik mogelijk de 20 graden aantikken. Vanmorgen toen ik de hond aan het uitlaten was om 7.00 uur was het al heerlijk licht, priemde de zon al boven de horizon uit en hoorde ik overal de vogeltjes fluiten. En de zon gaat pas om zeven uur weer onder!
De lente is dit weekend zowel meteorologisch als astronomisch begonnen. En de natuur doet haar best er ook echt al wat van te maken. De krokusjes hebben hun koppies al boven het gras uit gestoken. Mensen worden vrolijk. Licht, zon, warmte... Eigenlijk zijn we ook maar gewoon rare planten. Zoek op Google op plaatjes van lente en je ziet alleen maar vrolijke plaatjes. Of speel wat lenteliedjes op YouTube (deze, deze, deze, deze of deze). Ook heerlijk.

De lente is de opmaat naar de zomer. In de lente maakt de natuur zich op voor het verzamelen van voedingsstoffen om de volgende winter weer door te komen. Zoogdieren worden vroeg in de lente geboren, zodat ze voldoende sterk zijn wanneer de volgende winter aanbreekt.
Met de mens gebeurt ook van alles: Het zonlicht wordt sterker. Dat heeft effect op mensen, omdat de hoeveelheid serotonine en dopamine hoger wordt. Dit zorgt voor een algemeen welbevinden en enige euforie. (Wikipedia)

Lees verder op bijoeben.nl...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten