donderdag 27 juli 2017

Over de onzin die je leven zin geeft

Vakantie slaat eigenlijk nergens op. Maanden, zo niet het hele jaar sparen, zowel geld (inclusief vakantiegeld) als vakantiedagen om dan even een paar dagen of als het meezit weken niet te hoeven werken, maar er even lekker uit te zijn. En juist daarom is het zo fijn. De dingen die we niet doen om het doel ervan, maar vanwege het doen zelf zijn de dingen die je juist wil doen en ook zou moeten doen. Volg je het nog?
Dat heb ik niet bedacht, maar dat deed Aristoteles al een tijdje terug. Dat las ik tenminste op het strand in het boek 'Standpunten' van Svend Brinkmann. Als het goed is ga je niet op vakantie omdat je zo graag je vakantiegeld of je vakantiedagen in een klap uitgeeft, of enkel om die bestemming te bereiken. Juist het op vakantie zijn is wat het leuk maakt. Niet dat je je werk niet leuk vindt, maar je hebt nu eenmaal af en toe ook een deload-week nodig. Net als bij het sporten. Een oplaadpunt. De boog kan niet altijd gespannen zijn.

We doen heel veel dingen die nergens op slaan. En inderdaad is het zo dat juist die dingen die helemaal geen nut hebben, de leukste dingen zijn. Een mooi voorbeeld van een zinloze bezigheid is het uitoefenen van een hobby. Postzegels verzamelen, modeltreinen bouwen, vissen (om iedere gevangen vis voorzichtig weer terug te zetten!), allemaal onzinnige activiteiten. Met je vrienden de kroeg in? Slaat nergens op! Gezellig met je partner uit eten? Onzin! Het beoefenen van een sport zou nog kunnen omdat het je fysiek fit maakt, maar waarschijnlijk drink je daarna nog een biertje met een bitterbal en dan is dat effect wel weg.
Juist de onzinnige dingen geven het leven zin.

Lees verder op bijoeben.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten