dinsdag 17 september 2013

Over samenwerken en wat ik daarvan vind

De Trendrede 2014 is uit. Twaalf trendwatchers, waaronder collega Tony Bosma, tonen Nederland een uitgelicht pad naar de toekomst. Aldus zij zelf.
Mooie proza. Interessante denkbeelden om over door te mijmeren. Niet echt nieuws voor wie de ontwikkelingen in de wereld al in de gaten hield. Wel wat nieuwe verbanden tussen puzzelstukjes. 

Twee punten blijven hangen. Asynchrone wederkerigheid in plaats van gratis, en de zelforganiserende dwarsverbanden.
Om met de eerste te beginnen. Onlangs was ik bij een klant en sprak ik over procesverbeteringen die wij zouden gaan doorvoeren zodat zij ons minder hoefden te betalen (even kort door de bocht). Vraag van de klant was welke incentive er voor ons zou zijn om hier ons best voor te doen. Ik antwoordde dat dit bottomline voor ons nadelig zou zijn voor de korte termijn omzet, maar dat het ons gaat om het samen bereiken van doelen, en niet om 'quick bucks'. 
Ik werk in een grote organisatie die bestaat uit een veelheid aan 'business units', 'excellence centers', 'marktluiken' en divisies. Bovendien maken wij gebruik van een groot aantal leveranciers en partners. En we werken we voor een enorme verscheidenheid aan klanten. Maar ook daarbuiten ligt er nog een hele wereld aan organisaties.


Veel belangrijker is het dat al die entiteiten allemaal bestaan uit mensen. Klanten ook. Ik schreef al eerder over de onzin van conflicten. Ik vind dat het moet gaan om samenwerking. Gebruik makend van eenieders talent (de ook in de Trendrede uitvoerig besproken 'eigen kracht', waar ik ook al eens over schreef) er allemaal het beste uit halen.

Lees verder op bijoeben.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten