dinsdag 18 oktober 2011

Over pendules, instrumenten en tovenaars

Organisaties zijn continu in beweging. Constant wordt geprobeerd de structuur optimaal aan te passen aan de veranderende markt. Trends worden gevolgd, consultancybureaus worden geraadpleegd, organigrammen worden getekend.
Wat opvalt in deze bewegingen is dat er continu wordt omgeschakeld van centralisering naar decentralisering. Wat een collega van mij ooit treffend 'de pendule van organisatieverandering' noemde. Er wordt gecentraliseerd vanuit efficiencyoverwegingen. Efficiency en effectiviteit vanuit specialisatie en schaalvoordeel.
Wat er vervolgens veelal gebeurt is dat processen niet volledig worden geïmplementeerd, de efficiencyvoordelen niet worden behaald, er een indirect apparaat wordt opgetuigd met eigen management, daar weer ondersteuning bij... Kortom: het werkt niet, het wordt te groot, het kost teveel geld en levert te weinig op. Onvrede. Waarom moeten de bedrijfsonderdelen zoveel kosten afdragen voor iets wat ze eerst zelf beter deden? Oplossing: decentraliseren! En zo komt de vicieuze cirkel weer aan zijn begin. Want ook decentralisatie heeft uiteindelijk niet de beoogde voordelen.

Lees verder op bijoeben.nl...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten