"Ieder mens heeft tenminste acht rollen". Eén van vele uitspraken die mij zijn bijgebleven van de Masterclass 'True Leadership' die ik vorige week volgde in Cambridge.
Als je het over rollen hebt heb je het al gauw over het 'spelen' van een rol. Terwijl het nou net gaat om het spelen van je eigen rol. Over jezelf zijn. Dus hoe werkt dit dan?
Ieder mens heeft wel echt tenminste acht rollen. Ga maar na: medewerker, buurman, partner, kind ouder, vriend, sportmaatje, muzikant, collega, vul maar in. Voor ieder van die rollen maken wij, bewust of onbewust gebruik van rolmodellen, waarvan wij gedrag imiteren.
Het klinkt misschien niet cool om een rolmodel te hebben. En al helemaal niet om die te gaan imiteren. In Cambridge hebben wij geleerd dat dit volstrekt normaal menselijk gedrag is dat bovendien heel nuttig is en nog veel nuttiger kan zijn als je hier bewust mee om gaat.
Frank Schaper, die hier al een boek over vol schreef met de titel 'Hoe je een geboren leider wordt' nam ons mee in zijn gedachtegoed.
Een rolmodel is iemand waarvan je bepaald gedrag waardeert. Gedrag dat jij ook zou willen laten zien. En of je het nou wilt of niet, je gaat dat gedrag imiteren. Een rolmodel kan een ontzettende mafkees zijn. Zelfs iemand die je persoon helemaal niet waardeert. Maar toch kan iemand iets doen op een manier die jou aanspreekt.
Lees verder op bijoeben.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten