zaterdag 29 juni 2013

Over online en inline, technologie en content

Net geen jaar geleden schreef ik over het verband tussen de crisis en technologie. Enkele maanden geleden over hoe wij allemaal CEO zijn. Mijn laatste twee blogs gingen over de veranderingen die organisaties (moeten) ondergaan om de wereld bij te houden.

Er gebeurt van alles en veel daarvan gebeurt online. En de definitie van 'online' omvat ook steeds meer. Steeds meer kanalen, steeds meer devices, steeds meer verkeer. In de laatste Trendrede noemden de trendwatchers een verschuiving van online naar 'inline': continu op de hoogte, via alle beschikbare digitale kanalen. Ik las van de week over een onderzoek waaruit te concluderen viel dat virale boodschappen over het net maar deels daadwerkelijk via het net gedeeld worden. De koffieautomaat, de wandelgang en de werkplek scoren hoger. We praten dus ook nog met elkaar. Dat doen we dan wel over dingen die we dan online bekijken, maar toch.

Lees verder op bijoeben.nl.

woensdag 26 juni 2013

Over de verandering van verandering

Twee weken geleden deed ik een training MoP Foundation. Het certificaat is inmiddels gescoord, maar de lessen klinken nog door. Die lessen gaan veel verder dan de examenstof, zoals het een goede training betaamt (met dank aan de toptrainers van Hedeman Consulting).
Op een gegeven moment kwamen we in een discussie terecht over de definities van 'veranderen' en 'verbeteren'. Over onze gezamenlijke ervaring dat verandering te vaak als doel gezien wordt. Dat het eigenlijk over verbeteren moet gaan. Maar dat verbetering pas verbetering is als het ook daadwerkelijk bijdraagt aan de organisatie. 

Mijn beeld van verandering is aan het veranderen. De verandering van organisaties, de organisatie van verandering, maar ook de verandering van het vaste. 

Het grootste deel van mijn carrière heb ik mij gericht op processen. Primaire bedrijfsprocessen, zoals ik dat altijd heb genoemd. Processen die operational excellence zouden moeten brengen. Nu ga ik zeker niet al mijn werk van de afgelopen tien jaar door de WC spoelen, maar toch wil ik wel voor een deel terug komen op mijn eigen vasthoudendheid.

Lees verder op bijoeben.nl.

donderdag 13 juni 2013

Over de staande veranderorganisatie

Wat een dag! Keynotes, parallelsessies, netwerkborrels... Op dubbele uitnodiging van PMI Netherlands Chapter was ik vandaag bij de tweede PMI Netherlands Summit. Zowel als bestuurslid van de BPUG, als in de rol van 'exclusive blogger' (wat een titel!) mocht ik vandaag deelnemen. Bij deze dank ik PMI graag voor deze uitnodigingen. Ik heb weer wat om over na te denken.
Vorige maand bekeek ik het programma en verheugde ik mij op de inhoud. Ik schreef er over op PMOblog.nl en Ordina.nl. In die post schreef ik dat het mij opvalt dat we het steeds minder over de methodieken hebben, maar steeds meer over de toepassing er van. En over de verschuiving van projecten doen naar baten realiseren.
Vandaag heb ik me vooral daar op gericht en op de laatste conclusie uit die blogpost: de toename in dynamiek.

Lees verder op bijoeben.nl.

zaterdag 1 juni 2013

Over superhelden, talenten en bewuste keuzes

Peter Parker werd gebeten door een spin, Bruce Banner werd geraakt door gammastralen, Kal-El werd door zijn ouders naar een andere planeet gestuurd waarna hij als Clark Kent door het leven ging.
Spider-Man, de Hulk en Superman kregen door toeval een bijzondere gave die zij inzetten ter bestrijding van het kwaad.
Bruce Wayne, Tony Stark en Don Diego hebben juist hun natuurlijke talent aangewend om de misdaad aan te pakken. Als Batman, Iron Man en Zorro pakken zij boeven aan die de burgermaatschappij kwaad doen. Nu zijn Bruce, Tony en Diego allemaal welgestelde zakenlieden. Hun rijkdom stelde hen in staat de benodigde gadgets, vermomming en tijd beschikbaar te hebben.

Normaal gesproken krijg je je talenten niet bij toeval. En is de rol die je daarmee vervult dus ook niet toevallig. De meesten van ons hebben ook niet de rijkdom van laatstgenoemd trio. We zullen dus een andere manier moeten vinden om ons nuttig te maken. Voor de maatschappij als geheel, maar laten we eens beginnen met ons zelf. Een inkomen, natuurlijk. Uitdaging, voldoening en ontplooiing daar bovenop.
Maar wat is dan je talent? Waarmee kan jij het verschil maken? Wat vind je nou echt leuk?

Lees verder op bijoeben.nl.