vrijdag 30 september 2011

Over kennis en wijsheid

De tijd waarin we leven wordt wel die van een kenniseconomie genoemd. Kennis is de belangrijkste productiefactor naast de traditionele factoren arbeid, natuur en kapitaal. Maar kennis an sich is niks. Daar kan je nog niks mee. Net zo min als arbeid, natuur of kapitaal overigens. De truc zit 'm in het toepassen ervan. En anders dan bij de traditionele productiefactoren is kennis vrijwel gratis verkrijgbaar. Je hoeft niemand meer uit te leggen hoe Google en Wikipedia werken. Googlen is een werkwoord geworden.
Dat betekent dus dat het onderscheid tussen succesvolle en niet succesvolle kenniseconomieën, maar ook van kennisintensieve organisaties en niet in de laatste plaats van de medewerkers die we dan 'kenniswerkers' noemen, ligt in het zo snel en goed mogelijk toepassen van de kennis. En dat gaat natuurlijk verder dan wie het snelst Google geopend heeft en het zoekwoordje heeft ingetypt. En het gaat dus verder dan een googlende screenager van generatie Y.

Lees verder op bijoeben.nl...

woensdag 14 september 2011

Over verstandskiezen en zagen

Wanneer er een recessie aanbreekt vliegen altijd eerst 'de externen' er uit. Eerst de uitzendkrachten, dan de gedetacheerden en uiteindelijk alles dat niet op de eigen payroll staat. Tegelijkertijd wordt er extra scherp gekeken of bepaalde activiteiten niet geoutsourced moeten worden.
Het is altijd de vraag waarom je een externe zou willen inhuren en waarom je het niet gewoon zelf kan. Wat kan een externe nou beter dan jij zelf? Zijn externen dan echt zulke helden? En waarom heb je die zelf dan niet in dienst?
Het antwoord ligt in twee woorden: verandercapaciteit en specialisatie.

Lees verder op bijoeben.nl...